top of page
Zoeken
renabraams

BLOG#1/2021 PROEFWERKWEEK

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021






Deuren dicht. Rollende bureaustoelwieltjes. Af en toe komt er een naar beneden. Zuchtend.

Proefwerkweek. De laatste van het jaar.

Het is erop of eronder voor de een. De ander wil gewoon zo goed mogelijk het volgende (laatste) jaar in.


Herkenbaar voor veel ouders. De laatste spreekwoordelijke loodjes van het schooljaar. Hoe kun je ze het beste stimuleren en motiveren?

Ik heb ooit gekozen voor ‘randvoorwaarden creëren’. En inmiddels kan ik dat als de beste.

Zolang de kinderen studeren, verzorg ik tussen de maaltijden door opgewekte 'snacks'. Zo verblijd ik de kinderen met een bakje zoute sticks en komkommerreepjes met chilisaus, een zelfgemaakte smoothie, een bakje gedroogde abrikozen en handje noten. Brainfood waar ze ook nog blij van worden.

Zo sla ik twee vliegen in één klap: de kinderen ervaren de proefwerkweek als een week van verwennerij, en ik heb het gevoel dat ik toch nog iets kan bijdragen aan die 'slopende' periode die proefwerkweek heet.


Nu vraag je je misschien af, of gezond is een smoothie eigenlijk? Tja, eerlijk? Groente en fruit kun je beter in de 'eigen' vorm eten, dan gepureerd drinken. Door pureren verdwijnt met name een deel van de vitamine c snel uit het fruit. En je kunt je voorstellen dat de hoeveelheid groente en fruit die je gebruikt in een smoothie, meer verzadiging geeft wanneer je deze eet, in plaats van drinkt. Door de gepureerde vruchten stijgt de bloedsuiker sneller dan wanneer je de hele vruchten eet. Daarnaast is aan kant-en-klare smoothies vaak suiker toegevoegd.

Daar staat tegenover dat een enkele keer een smoothie een heerlijke traktatie is, mits zelfgemaakt. Vergeleken met een glas frisdrank en een koek, zit in een zelfgemaakte smoothie vitamines, mineralen en vezels. Om de sugar rush te beperken laat ik de kinderen met aandacht hun smoothie drinken en vraag ze te raden wat erin zit.


Enkele tips wanneer je zelf een smoothie maakt:

  • Maak een kleine portie: gebruik bijvoorbeeld 100 gram fruit per persoon. En kies een groentesoort die weinig suiker bevat, zoals spinazie of boerenkool. Voeg eventueel magere of halfvolle yoghurt toe.

  • Voeg geen suiker, honing, siroop of sap toe.

  • Maak de smoothie iets dikker en geef er een lepel bij. Je eet de smoothie dan langzamer, waardoor je iets eerder merkt of je vol zit.


HET RECEPT:

(Voor 3 personen)

2 bananen

2 peren, zonder schil

1 kiwi

1 handje aardbeien

1 flinke hand verse spinazie

2 sinaasappels (geperst)

250 ml soya yoghurt

Evt. een beetje water om de gewenste dikte te krijgen


Giet de smoothie in een glas en versier met een aardbei op de rand. Rietje en lepel erin. Klaar.


“Een zelfgemaakte smoothie als tussendoortje is een betere keuze dan een glas fris en koek. Maar zie het als een traktatie; drink met mate”
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page